Bel een adviseur 050 211 5352

Gezocht: concrete tips en oplossingen voor benutten van 'overtollige' verse groenten en fruit

De aanbesteding die u nu bekijkt is verlopen. Bekijk actuele tenders
Concrete tips en oplossingen voor benutten van 'overtollige' verse groenten en fruit
Publicatiedatum: 23 maart 2020
Sluitingsdatum: 31 maart 2020 23:59

De corona crisis zal de komende weken, en zeer waarschijnlijk de komende maanden, een enorme impact hebben op ons allemaal. Uiteraard in eerste instantie in de zorg, maar ook de druk op de hele voedselketen is enorm. Enerzijds is er een enorme toename van de vraag naar houdbare producten, tegelijk blijven grote hoeveelheden gezonde verse groenten en fruit liggen. Onder andere omdat een groot deel van de horeca gesloten is.

De corona crisis leidt dus tot allerlei nieuwe uitdagingen in de voedingssector waar op zeer korte termijn oplossingen voor worden gezocht. Juist gezonde verse groenten en fruit zijn essentieel voor een goede weerstand, meer dan ooit is weggooien dus zonde.

Samen kunnen we nieuwe dingen bedenken die de samenleving en economie voor de toekomst letterlijk en figuurlijk gezonder maken en meer weerstand geven. Verschillende partijen uit de tuinbouwsector hebben dit initiatief genomen. Iedereen is welkom om mee te doen. 

Via deze Open Call wordt een oproep gedaan aan alle inwoners en bedrijven in Nederland om met ons mee te denken of zij een oplossing hebben of kennen. Heeft jouw bedrijf een oplossing? Laat het z.s.m. weten! Jouw oplossing kan hét verschil maken voor iedereen. 

Challenge: benutten van 'overtollige' verse groenten en fruit

De tuinbouwsector biedt mooie gezonde producten die nu vanwege de crisis en de sluiting van de horeca deels overblijven. Als er niks mee gebeurt dan bederven ze en worden ze vernietigd. Zonde dus! Deze producten bevatten namelijk gezonde vitamines, bouwstoffen, vezels en andere voedingsstoffen. De uitdaging is hoe deze verse en bederfelijke producten beter benut kunnen worden voor consumptie, nu of later. Gezocht:

  • Oplossingen en ideeën voor (semi)langer houdbare producten gemaakt van verse groenten en fruit, denk bijvoorbeeld aan smoothies, sappen, gazpacho's, basis voor soepen en sauzen. 
  • Koks, cateraars en andere horeca ondernemers die willen bijdragen aan gezonde voeding en tegengaan van verspilling.
  • Bedrijven, telers, handelaren die kwalitatieve (vers)producten over hebben die anders dreigen weggegooid te worden, die verwerkt kunnen worden in gezonde producten die we langer houdbaar kunnen maken.
  • Retailers en andere verkoopkanalen die deze producten graag in het schap zouden zetten of op hun menukaart willen opnemen om bij te dragen aan gezondere voeding.
  • Andere oplossingen en innovaties die kunnen zorgen voor verbeterde en verlengde houdbaarheid. Denk aan verpakkingen, botteling, fermentatie, pasteurisatie- of sterilisatie technieken die voedingswaarde en smaak van producten zoveel mogelijk intact laten.
  • Er wordt gezocht naar manieren om het voedsel dat nu overblijft zo hoog mogelijk te verwaarden. Wellicht zijn er nog andere toepassingen en oplossingen te bedenken waarbij het voedsel niet op een later moment wordt geconsumeerd, maar waarbij de grondstoffen van het overtollige voedsel worden gebruikt in andere producten. Denk hierbij aan toepassingen in de farmaceutische of cosmetische industrie, in de grondstofverwerkende industrie of additieven in de voedselverwerkende industrie. Ook oplossingen in deze richting zijn welkom! 

 Voor wie is deze oproep bedoeld? 

·                 Bedrijven die een oplossing hebben én deze op zeer korte termijn kunnen leveren of kunnen implementeren

·                 Bedrijven die een oplossing op zeer korte termijn kunnen ontwikkelen 

·                 Bestaande oplossingen van andere bedrijven, organisaties of sectoren die andere anderen zelf op zeer korte termijn kunnen toepassen

NB heb je een goed idee voor één van de uitdagingen, maar kun je die niet zelf leveren of realiseren, ga dan op zoek naar een partij die dat wel kan en meld jullie samen aan. 

Heeft jouw bedrijf een oplossing?

Heb jij of heeft jouw bedrijf voor één van deze acute uitdagingen dé oplossing, laat het zo spoedig mogelijk weten. De tijd dringt, voorkom verspilling van gezond voedsel. 

Jouw ‘Pitch document’

Vat je oplossing in een kort pitch document van maximaal 2 pagina’s samen. Probeer in ieder geval onderstaande onderdelen hierin te verwerken:

  • Start je pitch document met de uitdaging waarvoor jij een oplossing hebt;
  • Beschrijf kort, bondig en liefst zo visueel mogelijk de oplossing die je hebt;
  • Geef een korte beschrijving van jouw bedrijf én op op welk termijn jullie de oplossing kunnen leveren/implementeren.

We helpen u graag deze subsidie succesvol aan te vragen. Bekijk de gehele regeling op Starthubs of ga met ons in gesprek.

Interessante subsidies

Overheden, investeerders en fondsen zijn continu op zoek naar partners en projecten die Nederland duurzamer, innovatiever, socialer, veiliger en toekomstbestendig maken. Wij speuren door de stapel en pikken er wekelijks de mooiste subsidiemogelijkheden uit. Iets voor u? Neem contact op en ontmoet ons gedreven team.

Romy Akkerman

Aanpakker. Bewijst dat beleid en creativiteit wél samengaan. Wil altijd meer weten en helpt hierdoor mensen meer dan zij vooraf gedacht hadden.

Meer weten? 050 211 5352 romy@corusadvies.nl
Zie ook

Gezocht: R&D-samenwerkingsprojecten

R&D-samenwerkingsprojecten

Lees meer
Sluit: 10 september 2020 Innovatie