Bel een adviseur 050 211 5352

Projectplan subsidieaanvraag: waar een beoordelaar echt op let

U weet zeker dat uw project aansluit bij de subsidie, en heeft alle vragen netjes beantwoord. En toch twijfelt u: “Heb ik echt alles benoemd?” en “Kom ik wel overtuigend over?”. Begrijpelijk. U heeft namelijk geen idee wie de subsidie leest en waar deze persoon op let. Wij helpen u een handje met de 7 punten die een beoordelaar wil horen.

Projectplan subsidieaanvraag: de vraag achter de vraag ontdekken

Een belangrijke eerste les; niet ú, maar de subsidieverstrekker is leidend bij de aanvraag. Probeer dus altijd de vraag achter de vraag te ontdekken. Wat wil de beoordelaar eigenlijk weten? Meestal is die vraag makkelijk te beantwoorden: de beoordelaar wil vooral zien dat het plan goed in elkaar steekt en waarom er zo nodig belastinggeld bij moet. 

Om dat te beantwoorden bieden de onderdelen die uitgevraagd worden al een goede richtlijn. Is het project relevant, wie zijn de deelnemende partijen en is het project haalbaar? Wat is de kwaliteit van het projectontwerp en welke resultaten staan er tegenover het aangevraagde subsidiebedrag?

Projectplan subsidieaanvraag: wat staat erin?

Het ene projectplan is het andere niet, maar over het algemeen zijn er een aantal punten die u sowieso wilt overbrengen aan de beoordelaar. Bijvoorbeeld hoe goed het projectplan is, of uw doelstellingen realistisch zijn en hoe uitvoerbaar het project is. De zeven punten hieronder helpen om daarin het vertrouwen te wekken. Met een onderbouwd antwoord op elk van deze punten scoort u flink bij de beoordelaar.

 1. Het probleemoplossend vermogen van een project
  Als het goed is, lost uw project een bestaand probleem (geheel of deels) op. Voor wie of wat doet u wat u doet? Formuleer duidelijk alle manieren waarop uw project probleemoplossend is.

  Praktijkvoorbeeld: of werken in een hoogwerker of kraan iets voor je is, merk je pas als je eenmaal op een paar honderd meter hoogte hangt. Met de aanvraag voor Werken op Hoogte deden wij een aanvraag met specifieke aandacht voor het probleemoplossend vermogen van het project.

 2. Hoe u omschrijft wat uw project uniek en innovatief maakt en hoe het aansluit op de vraag in de markt
  Innovaties doen het altijd goed: beoordelaars zijn vatbaar voor ideeën die nog niet eerder zijn uitgevoerd. Maar hoewel de ideeën bij voorkeur nieuw zijn, moeten ze wel aansluiten bij een bestaande vraag uit de markt. Bedenk dus niet alleen wat er innovatief is aan uw project, maar ook waarom het unieker, relevanter en significant beter is dan andere ontwikkelingen.

 3. Hoe u uw klanten/doelgroep omschrijft
  Nee, niet iedereen is uw doelgroep. Zelfs als u zich richt op jong, oud, particulier én zakelijk, zijn er wel groepen te onderscheiden die gevoeliger zijn voor uw project dan anderen. Ga daarbij verder dan algemene demografische gegevens, en laat zien dat u uw klanten door en door kent.

 4. Hoe u de willingness-to-pay aantoont
  Klanten hebben vaak een heel ander idee van wat ze willen betalen voor uw product dan uzelf. Ga dus in gesprek met overheden of particulieren en onderbouw aan de subsidieverstrekker dat klanten bereid zijn uw kostprijs te betalen.

 5. Waarom en hoe u een consortium samenstelt
  Samenwerken kan een kracht zijn, maar kan ook een zwakte als er niet goed over is nagedacht. Beschrijf welke specifieke expertise waarom wordt ingebracht per partner en onderbouw de beheersbaarheid van het project. Procesbewaking is hierbij essentieel.

 6. Hoe u voor een solide business case zorgt en hiermee voldoende waarde toevoegt voor stakeholders/maatschappelijke relevantie binnen een project
  Een product of dienst verkoopt zichzelf niet. Heeft u uw businessmodel al goed doordacht? Wat wordt de marktstrategie? En volstaat de financiële planning daarvoor? Maar probeer ook alvast te denken voorbij die eerste stappen. Wat doet uw project voor het concurrentievermogen en de groei van het bedrijf of de regio? 

 7. Hoe u zorgt dat uw plan past bij de opvattingen van de subsidieverstrekker
  Het is niet alleen van belang dat u uw project heeft dichtgetimmerd, maar ook dat het aansluit bij wat de subsidieverstrekker graag wil zien. Wie is degene die uw plan gaat beoordelen? Is dat een gemeente, een fonds of een Europees orgaan? Wat zijn extra aandachtspunten? Als u zich verdiept in de partij die de subsidie verstrekt, kunt u hier voordeel uit halen.  

Hulp bij het aanvragen van een subsidie

Komt u er toch niet helemaal uit en heeft u hulp nodig bij het schrijven van uw projectplan? Of wilt u zeker weten dat u geen steken heeft laten vallen? Of u nu subsidie aanvraagt namens een stichting, vereniging, midden- of kleinbedrijf, we helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze medewerkers, dan kijken we wat u nodig heeft om die subsidie binnen te halen.

Romy Akkerman

Aanpakker. Bewijst dat beleid en creativiteit wél samengaan. Wil altijd meer weten en helpt hierdoor mensen meer dan zij vooraf gedacht hadden.

Meer weten? 050 211 5352 romy@corusadvies.nl
Lees ook

Projectplan subsidieaanvraag: wat is het en wat staat erin?

Romy Akkerman

U wilt subsidie aanvragen voor uw vereniging, stichting of bedrijf. Een belangrijk onderdeel daarvan is het schrijven van een projectplan. Zonder een goed en doordacht projectplan, is de kans van slagen voor het binnenhalen van de subsidie klein. In deze blog leggen we uit wat het projectplan is, wat erin staat en op welke zaken u moet letten als u zelf het projectplan gaat schrijven.