Bel een adviseur 050 211 5352

Probleemstelling van uw projectplan: de vraag achter de vraag

Een belangrijk onderdeel van uw subsidieaanvraag is het projectplan. In onze andere blogs legden we uit waar het projectplan uit moet bestaan en waar de beoordelaar op let. In deze blog gaan we dieper in op een specifiek onderdeel: de probleemstelling en het probleemoplossend vermogen van uw plan.

Wat is een probleemstelling?

Binnen een subsidieaanvraag is de probleemstelling dat deel van het vraagstuk waar u (deels) een oplossing voor heeft. De kans is klein dat u een maatschappijbreed probleem in een keer oplost. Daarom is het belangrijk onderscheid te maken tussen het probleem van de subsidieverstrekker en voor welk deel van de oplossing u precies geld aanvraagt. Hiermee laat u zien dat u het probleem en de context begrijpt. Als u het moeilijk vindt om dit te bepalen kan het helpen te bedenken waar uw project géén oplossing voor is. Zo komt u vanzelf tot de kern van het oplossend vermogen van uw projectplan.

Een goede probleemstelling

Uw project lost een bestaand probleem geheel of deels op. Hoe nauwkeuriger u dit kunt omschrijven, hoe eerder u de beoordelaar ervan overtuigt dat het subsidiegeld goed wordt besteed. Het is over het algemeen niet zo moeilijk om een probleem te omschrijven. Ook de noodzaak van een oplossing behoeft weinig overtuigingskracht. Het is het probleemoplossend vermogen van uw aanvraag, die het verschil kan maken.

Problemen oplossen = projectmatig denken

Er zijn bepaalde vaardigheden nodig om probleemoplossend te denken, zoals het probleem signaleren en analyseren, verschillende oplossingsstrategieën bedenken (creativiteit), doorzetten, samenwerken, proactief zijn, evalueren en reflecteren.

Om dit goed te verwoorden, dien je projectmatig te werk te gaan. Dit betekent dat er weinig aandacht wordt besteed aan de daadwerkelijk uitvoering in het plan, en des te meer aan de voorbereiding. Een goed projectplan schept duidelijkheid. Duidelijkheid over het probleem, duidelijkheid over de doelstellingen, duidelijkheid over het resultaat en duidelijkheid over de manier waarop dat resultaat behaald wordt.

Probleemstelling in uw projectplan

Het is dus belangrijk is om te bedenken waar uw oplossing precies uit bestaat. Hoe zorgt uw project ervoor dat er daadwerkelijk iets verandert? Om het probleemoplossend vermogen van uw project goed te verwoorden, kunt u de volgende vragen beantwoorden:

Tip: Omdat uw dagelijkse praktijk zich rondom deze aanvraag afspeelt, zijn de antwoorden voor u misschien vanzelfsprekend. Inhoud dat dit voor de lezer niet het geval is!

Om uw verhaal kracht bij te zetten, kan eventueel een relevante anekdote, quote of een aansprekende foto bijdragen aan de authenticiteit van uw project.

Hulp bij het aanvragen van een subsidie

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over uw probleemstelling of andere onderdelen van uw subsidieaanvraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op, dan kijken we naar de beste manier om u snel verder te helpen.

Romy Akkerman

Aanpakker. Bewijst dat beleid en creativiteit wél samengaan. Wil altijd meer weten en helpt hierdoor mensen meer dan zij vooraf gedacht hadden.

Meer weten? 050 211 5352 romy@corusadvies.nl
Lees ook

Projectplan subsidieaanvraag: waar een beoordelaar echt op let

Romy Akkerman

U weet zeker dat uw project aansluit bij de subsidie, en heeft alle vragen netjes beantwoord. En toch twijfelt u: “Heb ik echt alles benoemd?” en “Kom ik wel overtuigend over?”. Begrijpelijk. U heeft namelijk geen idee wie de subsidie leest en waar deze persoon op let. Wij helpen u een handje met de 7 punten die een beoordelaar wil horen.