Bel een adviseur 050 211 5352

Het belang van subsidies in Coronatijd

Bij Corus zien we graag dat subsidies worden gebruikt voor de goede zaak. En nu, in tijden van Corona, is er niet alleen op economisch niveau, maar ook op maatschappelijk niveau een enorme disbalans ontstaan. Gelukkig zijn er subsidies in het leven geroepen die bijdragen aan het herstel. We spraken met ‘de liefdesbode’, een initiatief dat zorgt voor liefdesbrieven op bestelling en daarmee extra verbondenheid in de anderhalvemetermaatschappij. Ook zetten we een paar Corona-subsidies op een rijtje.

Veel meer mensen eenzaam

Anne Brouwer en Lieke van den Krommenacker kregen vorig jaar subsidie uit het programma Over de Drempel. Dit is bedoeld voor cultuurmakers en maatschappelijke initiatieven, die zich samen inzetten tegen eenzaamheid. Anne en Lieke vormen samen ‘de liefdesbode’: ze schrijven liefdesbrieven op bestelling. Een brief is een mooie manier om te laten weten dat je aan een ander denkt, of wat iemand voor je betekent. ‘Veel mensen geven aan zelf niet goed te kunnen schrijven. Wij helpen ze door goed te luisteren en het verhaal dat ze aan ons vertellen op te schrijven en er een liefdesbrief van te maken.’ En nu de Coronacrisis nog meer mensen thuis houdt, beleven de ouderwetse briefkaart en ansichtkaart een ware comeback, zo bleek ook uit cijfers van PostNL.

Schrijven tegen eenzaamheid

Anne en Lieke kunnen door Corona niet meer op pad met hun mobiele schrijftafels, maar bedachten de digitale liefdessalon: in een online (privé)gesprek vertel je je verhaal, zodat zij er alsnog een brief van kunnen maken. Op die manier kunnen ze doorgaan met hun werkzaamheden én zorgen ze voor verbondenheid in de anderhalvemetersamenleving.  

‘Tijdens het schrijven van de brieven heb ik het gevoel alsof wat we doen iets urgenter geworden is. Ik kan me voorstellen dat mensen anders reageren op onze activiteiten wanneer er geen crisis is. De praktijk van social distancing doet mij zelf meer nadenken over relaties en de waarde van persoonlijk contact met mensen. Dit bewustzijn herken ik ook bij de mensen wie ik nu spreek, of met wie ik een brief schrijf. Ik denk dat de crisis ons doet beseffen hoe belangrijk dit contact voor ons is, en dat maakt dit het uitgelezen moment om dierbaren te bellen of een brief te schrijven.’ - Anne Brouwer.   


Subsidie voor cultuur

Dankzij de subsidie konden er schrijftafels worden gemaakt. Hoewel ze die nu niet kunnen gebruiken, stimuleert deze vorm van kunst het uiten van je gevoelens jegens anderen. ‘In deze tijden van Corona staan mensen meer stil, ze zijn zich misschien bewuster van zichzelf en anderen, wat soms een ander licht laat schijnen op wat iemand voor je betekent. Ik denk dat er een groter besef is van de waarde, de dingen en mensen om ons heen. Dit leidt tot brieven aan goede vrienden, ouders, opa's en oma's,’ aldus Lieke.

Het zichtbaar maken van deze liefdesverhalen is belangrijk. Simpele vormen van naastenliefde maken in deze tijd een groot verschil. Daarom zijn er diverse subsidies die dit soort initiatieven de financiële ondersteuning geven die ze nodig hebben. 

Heb jij ook een idee dat bijdraagt aan verbondenheid in de maatschappij in Coronatijd? Er zijn diverse subsidies beschikbaar.

Vraag subsidie aan voor jouw sociale initiatief

1. De Kleine Coronahulp

Stichtingen en verenigingen uit heel Nederland die zich richten op de meest kwetsbaren in de samenleving en groepjes van minimaal drie (buurt)bewoners kunnen subsidie aanvragen voor projecten gericht op eenzaamheid, dak- en thuislozen en voedselvoorziening.

Meer informatie over de subsidie en de voorwaarden.

2. Coronahulp voor sociale initiatieven in Gelderland

De provincie Gelderland steunt activiteiten die sociale verbinding bevorderen onder het motto #zorgvoorelkaar. Verenigingen, stichtingen en instellingen kunnen subsidie aanvragen voor initiatieven die zorgen voor sociale verbinding in de periode dat de COVID-19 maatregelen gelden. Denk aan activiteiten voor inwoners van zorginstellingen, het opzetten van een digitaal platform of site om verbinding te creëren, of het opzetten van thuishulp.

Meer informatie over deze subsidie en de voorwaarden.

Meer weten? 

Heb je hulp nodig bij het indienen van je aanvraag of heb je een andere vraag? We helpen je graag. 

Romy Akkerman

Aanpakker. Bewijst dat beleid en creativiteit wél samengaan. Wil altijd meer weten en helpt hierdoor mensen meer dan zij vooraf gedacht hadden.

Meer weten? 050 211 5352 romy@corusadvies.nl
Lees ook

Impact maken? 5 tips om de financiering rond te krijgen

Romy Akkerman

Bent u van plan een (sociale) onderneming te starten, maar nog op zoek naar groeigeld? Een lening bij de bank of andere investeerders krijgt u niet zomaar. Wij zetten de vijf belangrijkste tips voor u op een rij.