Bel een adviseur 050 211 5352

Doelgroepbeschrijving in uw projectplan: ken uw klant!

Een belangrijk onderdeel van uw subsidieaanvraag is het projectplan. In onze andere blogs legden we uit waar het projectplan uit moet bestaan en waar de beoordelaar op let. In deze blog gaan we dieper in op een specifiek onderdeel: de doelgroepbeschrijving. Oftewel: hoe goed kent u uw klanten?

Een goede doelgroepbeschrijving opstellen

Een subsidie wordt niet zomaar verstrekt. Met de investering die een fonds, stichting of overheid doet, hoopt ze een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving. Om het vertrouwen te geven dat uw project kans van slagen heeft, helpt het wanneer u kunt laten zien dat u uw doelgroep goed kent. Hoe ziet uw klant eruit? Hoe denkt, handelt en beweegt hij?

Het grootste gevaar bij het omschrijven van een doelgroep is dat het teveel bij algemeenheden blijft. ‘Het MKB’, ‘De Rotterdammer’ of ‘Jongeren’ is nog geen doelgroep. Graaf echt dieper dan de standaard demografische gegevens, en probeer een omschrijving te geven van de leefwereld van de klant. Vraag je bijvoorbeeld af welke programma’s hij kijkt, waar hij graag wat eet of drinkt en wat de belangrijkste drijfveren zijn. Het beeld dat hiermee ontstaat brengt ook de voordelen en pijnpunten in beeld.

Laagdrempelig doelgroeponderzoek

Let op: het beantwoorden van die vragen is soms moeilijker dan je denkt. Zeker wanneer je project zich niet richt op consumenten maar op de zakelijke markt. Dan kan het helpen om doelgroeponderzoek te doen. Dat klinkt gewichter dan het is: ga een middag met een vragenlijst langs de straten of zet een poll op in een relevante Facebookgroep. Met zo’n (mini-)onderzoek kunt u beoordelaars specifieke eigenschappen laten zien van de doelgroep, en scoort u met concrete cijfers. En het mooie is; waarschijnlijk ontdekt u ook zelf nieuwe inzichten over de klant.

Zelfs een kleinschalig project kan enorme resultaten opleveren als u een goed beeld heeft van uw doelgroep. Laat de beoordelaar dus zien dat u de leefwereld van de klant heel specifiek kent: dat levert ongetwijfeld punten op.

Hulp bij het aanvragen van een subsidie

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over uw doelgroepbeschrijving of andere onderdelen van uw subsidieaanvraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op, dan kijken we naar de beste manier om u snel verder te helpen.

Romy Akkerman

Aanpakker. Bewijst dat beleid en creativiteit wél samengaan. Wil altijd meer weten en helpt hierdoor mensen meer dan zij vooraf gedacht hadden.

Meer weten? 050 211 5352 romy@corusadvies.nl
Lees ook

Probleemstelling van uw projectplan: de vraag achter de vraag

Romy Akkerman

Een belangrijk onderdeel van uw subsidieaanvraag is het projectplan. In onze andere blogs legden we uit waar het projectplan uit moet bestaan en waar de beoordelaar op let. In deze blog gaan we dieper in op een specifiek onderdeel: de probleemstelling en het probleemoplossend vermogen van uw plan.