Bel een adviseur 050 211 5352

Impact maken? 5 tips om de financiering rond te krijgen

Bent u van plan een (sociale) onderneming te starten, maar nog op zoek naar groeigeld? Een lening bij de bank of andere investeerders krijgt u niet zomaar. Donderdag 25 april deelden vijf financiers hun inzichten en advies tijdens het Impactcafé van Impact Noord. Wij zetten de vijf belangrijkste tips voor u op een rij.  

1. Maak een duidelijk plan

”Vijftig procent van de plannen die wij binnenkrijgen wordt al bij de eerste check afgewezen”, zo trapt de vertegenwoordiger van Qredits (microfinanciering Nederland) Betsie Veldsink resoluut af. De meest voorkomende oorzaak? Het plan is onduidelijk.

Daarom is het belangrijk dat u als ondernemer goed voor ogen hebt wat uw doel is én hoe u daarmee geld gaat verdienen. Hebt u een vaag idee, maar hulp nodig bij de uitwerking? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden. In de Noordelijke provincies kunt u onder andere terecht bij Ondernemershuis Groningen, Flinc en Qredits. Zij adviseren u ook over de vorm van financiering die het beste bij u past.

2. Schrijf met vlotte pen

Toch is een uitgewerkt idee niet voldoende. Omdat tekst de basis van elke aanvraag vormt is het cruciaal dat u uw visie perfect op papier zet. Op de website van Qredits vindt u een gratis template voor een ondernemingsplan.

Maar ook als u niet over uitstekende schrijfkwaliteiten beschikt, kunt u met ondersteuning alsnog een aantrekkelijke tekst presenteren. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een partij met goede schrijvers. Zoals de subsidie- en aanbestedingsexperts van Corus.

3. Betrouwbaarheid staat voorop

“Rentabiliteit, vermogen en zekerheid zijn naast ondernemer en onderneming de belangrijkste aspecten voor het wel of niet toekennen van financiering.” Volgens Jordy Luiken (Rabobank Groningen) valt of staat financiering bij het vertrouwen dat ondernemers weten te wekken.

Laat in uw plan daarom zien wat de prognoses zijn en haal historische prestaties aan. Voor beginnende ondernemers is het bovendien verstandig om eigen vermogen te investeren of anders op zoek te gaan naar garantstellers.

4. Kies de juiste organisatie

Met een helder document op zak kunt u talloze financiers benaderen. Wie het beste bij u past, hangt af van het bedrag dat u nodig hebt en de insteek van uw onderneming:

Aarzel niet om hulp in te schakelen om de juiste partij te vinden. Het financieringslandschap is ingewikkeld, maar er zijn een hoop ervaren wandelaars.

5. Maak een goede indruk

“Een gunfactor speelt een rol in het toekennen van financiering. Het zorgt soms zelfs voor lagere rente of de mogelijkheid tot een langere termijn van aanloopverlies”, stelt Imelda Judistira van All4funding. Sociale ondernemingen hebben doorgaans een hogere gunfactor. Laat daarom de sociale aspecten van uw onderneming stralend naar voren komen in een gesprek.

Wees goed voorbereid, kom op tijd en zoek indien mogelijk van te voren uit wie uw gesprekspartner is. Soms bezoeken financiers het huis van de startende ondernemer. Juist om even te kijken of ook de thuissituatie betrouwbaar oogt. Een goede kop koffie of een extra rondje stofzuigen kan dan al wonderen doen. Het lijken kleine vanzelfsprekende dingen, maar juist die kunnen een potentiële financier over de streep trekken.

De eerste stappen op weg naar financiering

Met deze vijf tips bent u al een eind op weg om die eerste financiering te vinden. Hulp nodig met de eerste stappen, de laatste hand of het hele traject? Wij helpen u graag de juiste weg te vinden. Daar zijn we tenslotte ervaren wandelaars voor.  

(Romy Akkerman & Jephta de Visser)

Romy Akkerman

Aanpakker. Bewijst dat beleid en creativiteit wél samengaan. Wil altijd meer weten en helpt hierdoor mensen meer dan zij vooraf gedacht hadden.

Meer weten? 050 211 5352 romy@corusadvies.nl
Lees ook

Impact maken? 5 tips om de financiering rond te krijgen

Romy Akkerman

Bent u van plan een (sociale) onderneming te starten, maar nog op zoek naar groeigeld? Een lening bij de bank of andere investeerders krijgt u niet zomaar. Wij zetten de vijf belangrijkste tips voor u op een rij.